Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp  

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp är en snabblagad lyxrätt. Se till att röra i krämen hela tiden när den värms så att den inte spricker.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g lax - kallrökt, i tunna skivor
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 2 krm salt
  • 0,25 krm cayennepeppar
  • 10 potatischips - naturella
  • 1 msk lök - rostad

Gurka

  • 1 bit gurka - (ca 10 cm)
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk dill - hackad

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • levainbröd - rostat

Gör så här

  1. Skär gurkan i tärningar, ca 2 x 2 cm. Blanda dem med vatten, socker, ättika och salt. Låt stå ca 15 min.

  2. Blanda äggulor och grädde i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och mixa i smöret med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  3. Krossa chipsen grovt och blanda med löken. Blanda gurkan med dill.

  4. Fördela laxen på tallrikar och klicka på äggkrämen. Fördela gurkbitarna runt om och strö över chipsblandningen. Servera genast med rostat bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!