Kalljästa dinkelbröd

Recept på kalljäst dinkelbröd serverat med ärt- och avokadohummus och krukost. Börja dagen före med brödet, för att få maximal smak.
Mitt Kök
Foto: Magnus Carlsson
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

Fördeg

  • 1 dl rågsurdeg
  • 1,5 dl vatten
  • 2,5 dl fullkornsmjöl - stenmalet av dinkel eller liknande

Deg

  • fördeg - se ovan
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 8 - 9 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - eller vetemjöl special
  • 1 msk havssalt
  • olja - till plastlådan

Gör så här

  1. Blanda rågsurdeg med vatten och dinkelmjöl i en stor degbunke till köksmaskinen. Plasta och ställ på ett varmt ställe cirka 2 timmar, upp till 12 timmar.

  2. Tillsätt vatten och smulad jäst i fördegen och arbeta in siktat dinkelmjöl och Manitoba cream till en smidig deg, cirka 10 minuter. Tillsätt havssaltet och låt degen arbetas 3 minuter till. Lägg över degen i en oljad plastlåda. Vik degen ett par gånger mot mitten. Sätt på lock och låt degen jäsa över natten i kylen.

  3. Sätt ugnen på 250 grader. Lyft upp den på mjölat bakbord. Knåda inte! Dra försiktigt med händerna under degen och forma degen till en rektangel. Skär degen i fyra avlånga remsor som delas i sneda bitar, totalt 30 stycken. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Spraya med vatten i ugnen, när de sätts i ugnen. Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på avokadohummus

Recept på krukost

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Magnus Carlsson

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!