Kalljästa dinkelbröd

Recept på kalljäst dinkelbröd serverat med ärt- och avokadohummus och krukost. Börja dagen före med brödet, för att få maximal smak.
Mitt Kök
Foto: Magnus Carlsson
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

Fördeg

  • 1 dl rågsurdeg
  • 1,5 dl vatten
  • 2,5 dl fullkornsmjöl - stenmalet av dinkel eller liknande

Deg

  • fördeg - se ovan
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 8 - 9 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - eller vetemjöl special
  • 1 msk havssalt
  • olja - till plastlådan

Gör så här

  1. Blanda rågsurdeg med vatten och dinkelmjöl i en stor degbunke till köksmaskinen. Plasta och ställ på ett varmt ställe cirka 2 timmar, upp till 12 timmar.

  2. Tillsätt vatten och smulad jäst i fördegen och arbeta in siktat dinkelmjöl och Manitoba cream till en smidig deg, cirka 10 minuter. Tillsätt havssaltet och låt degen arbetas 3 minuter till. Lägg över degen i en oljad plastlåda. Vik degen ett par gånger mot mitten. Sätt på lock och låt degen jäsa över natten i kylen.

  3. Sätt ugnen på 250 grader. Lyft upp den på mjölat bakbord. Knåda inte! Dra försiktigt med händerna under degen och forma degen till en rektangel. Skär degen i fyra avlånga remsor som delas i sneda bitar, totalt 30 stycken. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Spraya med vatten i ugnen, när de sätts i ugnen. Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på avokadohummus

Recept på krukost

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Magnus Carlsson

Recept från Mitt kök