Kalljästa bullar med vanilj

Kalljästa bullar med vanilj är perfekta att förbereda och ha ogräddade i frysen. Ta ut och låt tina, pensla och grädda! Går även att kalljäsa över natten och grädda dagen efter.
Marie Skogström
Foto: Peter Carlsson

Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 100 g smör
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 2 dl mjölk - kall
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker

Fyllning;

  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 50 g mandel - flagad

Glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Vispa ut jästen i den kalla mjölken. Blanda ner mjölkblandning, ägg och socker i smulorna och arbeta snabbt samman till en deg.

  2. Kavla ut degen till en kvadrat , ca 40 x 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter, ca 8 x 8 cm.

  3. Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka den mitt på varje fyrkant Vik in kanterna och lägg bullarna i pappersformar.

  4. Låt bullarna jäsa i kylen ­ ca 8 timmar under plastfolie eller på sval plats ca 2 timmar under bakduk.

  5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.  Grädda  mitt i ugnen ca 10 min.

  6. Glasyr: Rör ut florsockret med vattnet och skeda glasyren över de varma bullarna. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!