Kall laxpaj

Lättgjord laxpaj på rökt och gravad lax. Den läggs tillsammans med bl a färskost och rucola i ett gräddat pajskal.

Allt om Mat
Kall laxpaj

Pajskal

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 140 g smör
  • 0,5 msk vatten - kallt
  • 1 pajform - med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter

Fyllning

  • 1 gurka
  • 150 g rädisor
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kesella
  • 200 g philadelphia
  • 2 msk pepparrot - färsk och riven
  • 1 dl gräslök - finhackad
  • 4 dl rucola - finhackad
  • 200 g gravad lax - skivad
  • 200 g kallrökt lax - skivad

Gör så här

  1. Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten och kör någon sekund.

  2. Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Tryck fast 1 ark aluminiumfolie på degen och gör några lufthål i botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen först 15 min med folie och ytterligare 10 min utan folie. Låt pajskalet svalna.

  4. Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.

  5. Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.

  6. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.

Vad tyckte du om receptet?