Kall laxpaj
Lättgjord laxpaj på rökt och gravad lax. Den läggs tillsammans med bl a färskost och rucola i ett gräddat pajskal.
Pajskal
-
3 dl
grahamsmjöl
-
140 g
smör
-
0,5 msk
vatten
- kallt
-
1
pajform
- med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter
Fyllning
-
1
gurka
-
150 g
rädisor
-
1 tsk
salt
-
2 dl
kesella
-
200 g
philadelphia
-
2 msk
pepparrot
- färsk och riven
-
1 dl
gräslök
- finhackad
-
4 dl
rucola
- finhackad
-
200 g
gravad lax
- skivad
-
200 g
kallrökt lax
- skivad
Gör så här
-
Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten och kör någon sekund.
-
Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
-
Tryck fast 1 ark aluminiumfolie på degen och gör några lufthål i botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen först 15 min med folie och ytterligare 10 min utan folie. Låt pajskalet svalna.
-
Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.
-
Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.
-
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.