Kall gurksoppa med krämiga dillräkor  

Kall gurksoppa med krämiga dillräkor ska vara riktigt iskall när den serveras. Välj en olivolja av bra kvalitet att ringla över!

Petra Lindstrand
Kall gurksoppa med krämiga dillräkor  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 gurkor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta - skalade
  • 250 g räkor
  • 0,5 dl crème fraiche - lätt + 1,5 dl
  • 2 msk dill - hackad
  • 3 msk lime - pressad
  • 2 msk grönsaksfond - konc
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 400 g lantbröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och kärna ur 1/2 gurka. Fintärna den och lägg kärnhuset i en mixerkanna. Blanda den tärnade gurkan med räkor, 1/2 dl crème fraiche, dill, 1/2 tsk flingsalt och 1 krm peppar.

  2. Grovhacka resten av gurkan och lägg i mixerkannan. Tillsätt 1 1/2 dl crème fraiche, lökhack, limesaft, 7 dl iskallt vatten, fond, 1/2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Mixa soppan slät och kyl fram till servering.

  3. Häll soppan i skålar och ringla över 3 msk olja. Servera med bröd och räkröra.

Vad tyckte du om receptet?