Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalkon med vildrispilaff och het sås

Smakrik kalkon med vildrispilaff och het paprikasås är en lite amerikainspirerad rätt. Om det blir sky kvar i pannan efter kalkonen kan du blanda ner den i såsen.

Kalkon med vildrispilaff och het sås
Kalkon med vildrispilaff och het sås
Kalkon med vildrispilaff och het sås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gkalkonfilé
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Pilaff

  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 0,5gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 4 stjälkarselleri
  • 1 mskrapsolja
  • 250 gvildrismix
  • 5 dlvatten
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 burkpaprika- grillad, i vinägerlag (560 g)
  • 1 mskrapsolja
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 0,5 tärninghönsbuljong
  • 0,5 tsktabasco
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • sallad

Garnering

  • oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.

  2. Pilaff: Finstrimla baconet. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla sellerin.

  3. Stek baconet knaprigt i en torr stekpanna.Låt det rinna av på hushållspapper. Stek lök, vitlök och selleri i baconfettet ca 3 min. Blanda i riset. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka under lock ca 20 min.

  4. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt paprika, grädde och buljongtärning. Koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Tillsätt tabasco och krydda med salt.

  5. Blanda ner baconet i pilaffen och krydda med salt och peppar.

  6. Skär kalkonen i skivor. Servera den med rispilaff, sås och sallad. Garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?

Matcha mat och dryck

Till kalkonen med hetta i såsen passar ett rött, generöst vin i ganska mjuk stil. Om vinet är för strävt kan hettan i såsen locka fram beska toner i vinet.

Cono Sur Pinot Noir Organic 2016 (4641) Chile, 99kr