Kåldolmar med kycklingfyllning
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på skåldolmar av savojkål fyllda med kyckling och quinoa. Servera gärna dolmarna i en smakrik buljong eller till nudelsallad. De går utmärkt att frysa.
Ingredienser
-
14
savojkålsblad
-
500 g
kycklingfärs
-
1
gul lök
- liten eller 1 schalottenlök
-
1
vitlöksklyfta
-
1
röd chili
- t ex spansk peppar
-
0,5 kruka
koriander
-
2 dl
quinoa
- kokt
-
0,5 dl
olivolja
-
4 msk
soja
- japansk
-
2 msk
ingefära
- riven
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
smör
-
3 msk
sirap
- ljus eller mörk
Garnering
-
sesamfrön
- svarta och vita
Tillbehör
-
japansk soja
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Koka upp en rejäl gryta med saltat vatten. Koka kålbladen 4–5 min. Lyft upp och låt rinna av i ett durkslag. Lägg bladen att torka på en kökshandduk.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern.
-
Blanda färsen med lök, chili, koriander, quinoa, olja, soja, ingefära, salt och peppar.
-
Fördela färsen på kålbladen och vik i hop dem till dolmar. Stek dem runt om i smör på medelvärme, ringla på sirapen och lägg dem i en ugnssäker form.
-
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Strö på sesamfrön och servera med extra soja.