Kåldolmar med cashewnötter och vitlök

Recept på kåldolmar med cashewnötter och vitlök. Färsen blandas med nötter och vitlök, och kåldolmarna serveras med yoghurtsås och granatäpple.
Anna Stegs
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 huvud vitkål - litet

Fyllning

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl cashewnötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 dl rundkornigt ris - kokt
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong

Sås

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 citron
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Tillbehör

  • granatäppelkärnor

Gör så här

  1. Förväll kålen i lättsaltat vatten ca 10 min. Plocka bort tolv hela blad.

  2. Hacka nötterna. Skala och hacka vitlöken. Fräs nötter och vitlök i 1 msk smör tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna. 

  3. Blanda färsen med nötfräs, ris och sambal oelek. Krydda med salt och peppar. 

  4. Fyll kålbladen med färsröran och vik ihop till dolmar. Bryn kåldolmarna i 2 msk smör i en stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg. Fös ihop dolmarna i stekpannan och häll över vattnet. Smula i buljongtärningen. Låt kåldolmarna eftersteka under lock ca 30 min. 

  5. Sås: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med yoghurt och tahini. Krydda med  salt och peppar. Ringla över olja.

  6. Servera kåldolmarna med yoghurtsås och granatäppelkärnor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!