Kåldolmar – recept på klassisk husmansfavorit

Hemlagade kåldolmar är det godaste som finns. Gör gärna stor sats, de går bra att frysa in.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 huvud vitkål - stort, gärna färskkål eller spetskål

Fyllning

  • 400 g fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 - 2 dl mjölk
  • 2,5 dl ris - kokt

Till stekning

  • 2 - 3 msk smör och rapsolja
  • 2 msk sirap - ljus

Sås

  • 2 dl grädde
  • kinesisk soja
  • salt - peppar

Till servering och garnering

  • potatis - nykokt
  • lingon - rårörda eller lingonsylt
  • dillkvistar - eller strimlad persilja

Gör så här

  1. Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss.

  2. Förväll kålen i lättsaltat, kokande vatten, lossa bladen efter hand som de mjuknar. Lyft eventuellt upp kålhuvudet på ett fat när bladen ska tas bort. Låt bladen rinna av på en handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, bladen kan då lättare rullas till dolmar.

  3. Blanda färs, salt, peppar och mjölk i en bunke. Blanda i riset till ganska lös färs, späd eventuellt med lite mera mjölk om det behövs.

  4. Lägg ut kålbladen på en stor skärbräda. Lägg ca 1 1/2 msk färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop.

  5. Bryn hälften av kåldolmarna i hälften av smöret & rapsoljan. Ringla över hälften av sirapen och bryn dem vackert bruna runtom. Lägg över dolmarna i en gryta. Späd i pannan med lite kokande vatten och häll skyn i grytan. Bryn resten av kåldolmarna på samma sätt, lägg dem i grytan och häll över skyn. Efterstek dolmarna under lock på svag värme ca 30 minuter, eller tills kålen känns mjuk.

  6. Lägg upp dolmarna i en serveringsform.

  7. Späd skyn i grytan med grädde. Smaka av med soja, salt och peppar. Koka upp och häll såsen över dolmarna. Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto: Eva Hildén

Recept från Mitt kök