Kaffeglass med salt kola

Recept på glass med kaffesmak. En krämig glass med kaffe och salt kola. Den blir godast om glassmeten får vila i kylen över natten.
Cecilia Hagerling Larsson
Kaffeglass med salt kola
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 dl kaffebönor
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 gelatinblad
  • 120 g äggula - (6-7 stycken)
  • 135 g strösocker - (ca 1 1/2 dl)

Salt kolasås

  • 0,75 dl glykossirap
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 30 g smör - (2 msk)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 g salt

Topping

  • 0,5 dl kaffebönor - mortlade

Gör så här

  1. Mortla kaffebönorna grovt i en mortel.

  2. Koka upp mjölk, grädde vaniljsocker och kaffebönor. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra ca 1 timme.

  3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker luftigt. Sila över kaffemjölken och blanda om. Häll smeten i en kastrull och värm under ständig vispning till 84°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i glassmeten. Låt svalna. Ställ smeten i kylen ca 12 timmar eller över natten.

  4. Salt kolasås: Koka upp glykos och socker och sjud tills det fått en gyllenbrun färg och är ca 150°. Rör om då och då. Tillsätt grädden, lite i taget under omrörning. Låt koka till en jämn sås. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt under omrörning. Häll såsen i en skål. Täck med plastfolie och låt kallna i rumstemperatur.

  5. Frys glassmeten i en glass-maskin eller i en bunke i frysen. Rör då om 2 gånger i timmen tills glassen är frusen. Ringla i kolasås på slutet.

Vad tyckte du om receptet?