Kaffecupcakes - recept på cupcakes med kaffefrosting

Chokladiga cupcakes med en len kaffefrosting. Använd gärna en tät stjärntyll, 1 centimeter, till att spritsa frostingen med.
Cecilia Hagerling Larsson
Kaffecupcakes - recept på cupcakes med kaffefrosting
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g choklad - (55 %)
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl kaffe - starkt
  • 2 krm salt

Kaffefrosting

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 4 tsk kaffepulver
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 100 g florsocker - (1,5 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Garnering

  • kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka chokladen.

  2. Vispa strösocker och ägg ljust och luftigt. Blanda resten av de torra ingredienserna. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet växelvis med olja, mjölk och kaffe.  Vänd i choklad i smeten.

  3. Fördela smeten jämnt i muffinsformar ställda i en muffinsplåt. Använd eventuellt en spritspåse för att minimera spill och kladd. Fyll till max 3/4 av muffinsformarna.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta formarna ur muffinsplåten och låt dem kallna på galler.

  5. Kaffefrosting: Värm grädden och blanda i kaffepulvret. Låt kallna.

  6. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver riktigt ljust och luftigt i en hushållsassistent. Tillsätt kaffegrädden, lite i taget, och blanda i saltet. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den på muffinsen. Pudra kakao över.

Vad tyckte du om receptet?