Kaffebrownie

Recept på kaffebrownie. Härlig brownie med kaffe-ganache som räcker till många.
Cecilia Hagerling Larsson
Kaffebrownie
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker - löst packat
  • 1,75 dl kakao
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 dl valnötter - grovt hackade

Ganache

  • 125 g mörk choklad - (70 %)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör - rumsvarmt
  • 1 krm salt

Garnering

  • 0,5 dl kaffebönor - grovt stötta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör i muscovadosockret. Blanda i kakao, snabbkaffepulver, vaniljsocker och bakpulver.

  2. Rör i äggen, ett i taget. Blanda i mjöl och salt och vänd i valnötterna.

  3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten eller en -avlång pajform. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.

  4. Ganache: Hacka chokladen. Blanda grädde och honung i en kastrull. Låt det koka upp. Blanda ut kaffepulvret i den varma grädden.

  5. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå ca 1 minut innan den rörs ihop till en slät ganache. Rör sen i smör och salt. Täck ytan med plastfolie och låt svalna i rumstemperatur.

  6. Bred ganachen över brownien när den har en bredbar konsistens. -Garnera med stötta kaffebönor.

Vad tyckte du om receptet?