Julvört recept

Lättbakad julvört där vi använt en påse julvört med kryddor i degspadet, inga andra kryddor behövs. Kesella gör brödet saftigt och mindre smuligt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g jäst
  • 50 g smör
  • 66 cl lättöl - mörkt
  • 1,5 dl sirap - mörk
  • 125 g kesella - lätt
  • 195 g vört med kryddor
  • 1,3 kg rågsikt
  • 2 dl russin
  • 0,5 dl russin - til utbakningen

Pensling

  • 1 msk sirap - mörk
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt lättöl, sirap och kesella. Låt allt bli fingervarmt, 37°.

  2. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt vörtkryddorna. Blanda väl till en slät smet.

  3. Tillsätt mjöl och russin. Arbeta degen väl. Jäs under duk ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och baka ut till 4 limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 minuter. Skåra bröden.

  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Blanda sirap med vatten. Pensla bröden med sirapsvattnet och låt dem svalna. Lägg dem sedan på bakduk.

  6. Här hittar du fler goda recept på vörtbröd!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!