Julskinka och julquorn

Julskinka och julquorn får en klassisk griljering med senap och kryddnejlikor.

Julskinka och julquorn
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 julskinka - kokt rimmad, ca 2 kilo
  • 4 quornfiléer - frysta (à 60 g)
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Griljering

  • 2 ägg
  • 2 msk senap - stark, söt
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl ströbröd
  • 40 kryddnejlikor

Garnering

  • grönkål
  • äpplen - röda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ta bort nätet från julskinkan och torka av skinkan med hushållspapper. Skär bort eventuell svål. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

  2. Stek quornfiléerna i smör ca 3 min på varje sida så att de får fin färg. Krydda med salt. Lägg filéerna i en ugnssäker form.

  3. Griljering: Blanda äggen med de båda senapssorterna och socker. Bred blandningen på och runt om skinkan och quornfiléerna. Strö över ströbröd. Stick i kryddnejlikor.

  4. Griljera skinkan mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 min. Griljera quornfiléerna vid sidan om 10–15 min. Låt kallna.

  5. Skär skinka och quorn i skivor och garnera med grönkål och äpplen.

Vad tyckte du om receptet?