Julskinka griljerad med senap, kardemumma och ströbröd

Recept på senaps- och kardemummagriljerad julskinka. Griljera skinkan i god tid. Låt den kallna helt, täck försiktigt med plastfilm och låt stå i kylskåp över natten, blir då lättare att skära i fina tunna skivor. Gör gärna eget ströbröd, på exempelvis kardemummaskorpor.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 skinka - ca 2,5 kg

Griljeringssmet

  • 1 äggula
  • 3 msk svensk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk kardemumma - malen
  • 4 msk ströbröd - ca

Till garnering

  • grönkålsblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Skär bort svålen, men lämna gärna en fettkant.

  2. Blanda äggula, svensk senap, dijonsenap, socker och potatismjöl till en jämn smet.

  3. Klicka ut smeten i mitten på skinkan och bred ut den i ett jämt lager. Sikta över ströbröd.

  4. Sätt in skinkan i mitten av ugnen. Griljera tills skinkan blivit gyllene, 10-15 minuter. (Passa skinkan noga så att den inte blir bränd.) Ställ skinkan kallt att svalna snabbt.

  5. Skär skinkan i fina skivor inför serveringen. Garnera med grönkålsblad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök