Julsallad med päron, fikon och ädelost

Salladen blir extra god och saftig med päron, fikon och ädelost. Sötman från frukt och tranbär passar fint till ädelost, krispig gemsallad och pepprig rucola. Salladen ska inte dränkas med dressing eftersom den då lätt faller samman.
Julsallad med päron, fikon och ädelost
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 2 päron
  • 3 fikon - färska
  • 0,5 dl tranbär
  • 200 g sallad - t ex gemsallad och rucola
  • 100 g gräddädelost

Dressing

  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk citron
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 0,75 dl olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta valnötterna på en plåt mitt i ugnen ca 10 min tills de börjar få lite färg.

  2. Dressing: Blanda samman alla ingredienser utom oljan. Tillsätt oljan lite i taget i en tunn stråle under vispning.

  3. Kärna ur och skiva päronen, halvera skivorna om de är stora. Skär fikonen i klyftor.

  4. Halvera gemsalladsbladen om de är stora. Blanda de båda salladssorterna med päron och fikon på ett stort fat. Strö över nötter och tranbär och smula sist över osten. Ringla över lite av dressingen och servera resten till.

Vad tyckte du om receptet?