Julkorv

Recept på julkorv. Lägg en klick av färsen i kokande vatten för att smaka av och känna att konsistensen är rätt.
Allt om Mat

Julkorv

  • 2 kg fläskfärs
  • 3 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vitpeppar - mald
  • 1 tsk kryddnejlikor - malda
  • 2 tsk ingefära - mald
  • 2 tsk kryddpeppar - stött
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 l vatten
  • 5 m krokfjälster
  • rapsolja

Till kokning

  • 3 l vatten
  • 1 msk salt
  • 8 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad

Gör så här

  1. Blanda färsen med salt, socker, kryddor och potatismjöl i en skål. Späd med vatten lite i taget. Arbeta ihop färsen väl. Känns den för hård, späd med lite mer vatten.

  2. Spola igenom fjälstren med kallt vatten. Smörj in köttkvarnens korvhorn med lite rapsolja. Trä upp en bit av fjälstret på korvhornet.

  3. Fyll smeten i fjälstren till ca 15 cm långa korvar med ett litet mellanrum emellan. Tänk på att korven ska stoppas löst, annars spricker den vid kokning. Mata inte på smeten för snabbt, då kommer det lätt in luft.

  4. Knyt två bomullssnören hårt mellan korvarna med 2–3 cm mellanrum. Klipp isär dem. Upptäcker du luftbubblor i korven kan du sticka hål på dem med en fin nål. Frys in korven eller laga till den direkt.

  5. Koka så här: Picka korven. Lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Tillsätt salt, kryddpeppar och lagerblad. Koka upp långsamt och sjud ca 30 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!