Julknäckebröd

Baka ditt eget knäckebröd till jul och imponera på släkt och vänner. Det är inte svårare än att baka mjukt bröd och det håller längre.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 tsk salt
  • 6 dl vatten - ljummet
  • 1 tsk kummin - hel
  • 25 g jäst
  • 6 dl grahamsmjöl - (360 g)
  • 7 dl rågsikt - (385 g) + ca 1 dl till utbakning
  • 1 tsk fänkålsfrön

Gör så här

  1. Stöt fänkål och kummin i en mortel. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt.

  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme under handduk.

  3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 10 bitar. Kavla ut varje bit tunt, gärna med kruskavel på mjölad bänk. Nagga bröden med en gaffel om vanlig kavel används.

  4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler. Bryt bröden i bitar och förvara dem torrt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!