Julgravad lax

Laxen kan gravas färsk, men måste då frysas in efter gravningen minst 1 dygn. Om du utgår från fryst, tinad lax behöver den inte frysas in efter gravningen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn

Kryddblandning

  • 1 dl råsocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 0,5 msk kryddpepparkorn
  • 3 stjärnanis
  • 1 kanelstång - finstött
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 msk citronpeppar
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 1 msk ingefära - riven, färsk
  • 1 knippa dill

Gör så här

  1. Ta bort benen från laxfilén. Använd gärna en pincett, men låt skinnet sitta kvar. Skär filén i två bitar på mitten. Blanda samman socker och salt.

  2. Stöt vitpeppar, kryddpeppar, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor i en mortel. Skölj apelsinen och riv skalet. Blanda ner kryddblandningen, citronpeppar, ingefära och apelsinskal i sockerblandningen.

  3. Gnid in laxens köttsidor med kryddblandningen. Lägg på dillkvistarna. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra. Lägg dem så att den tunna sidan kommer mot den tjocka. Lägg fisken i en plastpåse. Knyt ihop och lägg in den på ett fat i kylen. Låt den ligga 2 dygn. Vänd 4–5 gånger under tiden.

  4. Ta bort dillen men låt kryddblandningen vara kvar. Skär laxen i tunna sneda skivor. Använd en filékniv med långt smalt blad så går det lättare. Garnera med apelsinskivor. Servera med senapssås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!