Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Focaccia med färska örter och ätbara blommor

Recept på focaccia med juliga smaker. Här sätter bara fantasin gränsen på hur du vill dekorera adventsbrödet. Ta vad du har hemma – mandlar, sesamfrön, timjan, lagerblad, rosmarin och apelsinskal.

Sophie Berlin
Focaccia med färska örter och ätbara blommor
Focaccia med färska örter och ätbara blommor
Focaccia med färska örter och ätbara blommor
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1 dl olivolja - + 1/2 dl + 2 msk
  • 0,5 msk salt
  • 12 dl vetemjöl - ca (720 g)

Garnering

  • rosmarinkvistar
  • ätbara blommor - t ex tagetes
  • citronskal
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 1 dl olja, salt och mjöl.

  2. Arbeta degen kraftigt för hand eller i degbunke ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Häll 1/2 dl olja i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Häll degen i långpannan och tryck ut den åt kanterna. Jäs ytterligare under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  4. Stick ner fingrarna i degen och tryck små hål över hela ytan.  Gör ett mönster med rosmarin, ätbara blommor, citronskal eller vad du önskar. Ringla över 2 msk olja och strö på flingsalt.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?