Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd

Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd är godast nylagad, men den skivade potatisen kan kokas dagen före om man vill förbereda.
Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 g potatis
  • 50 g hårdost - lagrad, t ex cheddar
  • 50 g smör
  • 0,5 dl gräddfil
  • 2 krm salt

Brynt smör

  • 100 g smör

Brödkrisp

  • 2 skivor bröd - gärna det överblivna ifrån julbordet
  • 3 msk smör

Tillbehör och garnering

  • 12 potatisar - kokta, små
  • 200 g löksill - eller er egen favoritsill
  • 1 rödlök - liten
  • 120 g löjrom
  • 4 kvistar dill
  • 20 g pepparrot

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Riv osten. Låt potatisen rinna av och tillsätt ost, smör och gräddfil. Vispa till en slät kräm med elvisp. Krydda med salt.

  2. Brynt smör: Koka smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.

  3. Brödkrisp: Riv eller hacka brödet i riktigt små bitar. Stek brödet i smör tills det blir gyllenbrunt och frasigt. Strö på salt. Lägg brödet på hushållspapper så att det får rinna av.

  4. Skär potatisen i skivor. Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och finhacka löken.

  5. Fördela potatiskrämen mitt på tallrikarna. Lägg den skivade potatisen i en ring runt krämen och lägg på sillen. Toppa med löjrom, lök, dill och brödkrisp. Avsluta med att riva över pepparrot och skeda över det brynta smöret.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ludwig Tjörnemo