Julens crema catalana

Crema catalana är den spanska varianten av den franska crème brûléen.  
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 apelsin
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 8 äggulor
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • rårössocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär bort det yttersta skalet på apelsinen. Lägg skalet i en skål och tillsätt grädde, mjölk, vanilj och kanel. Låt dra ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggulor och socker. Sila gräddmjölken över äggblandningen och vispa ordentligt.

  3. Häll smeten i portionsformar och grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills de stannat helt. Låt svalna och ställ formarna i kylen.

  4. Strö ett tunt lager råsocker över crema catalanan och bränn med en brännare tills sockret smält. Strö över ytterligare ett lager socker och bränn igen. ­Servera.

Recept av Christian Hellberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!