Julens crema catalana

Crema catalana är den spanska varianten av den franska crème brûléen.  
Allt om Mat
Julens crema catalana
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 apelsin
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 8 äggulor
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • rårössocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär bort det yttersta skalet på apelsinen. Lägg skalet i en skål och tillsätt grädde, mjölk, vanilj och kanel. Låt dra ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggulor och socker. Sila gräddmjölken över äggblandningen och vispa ordentligt.

  3. Häll smeten i portionsformar och grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills de stannat helt. Låt svalna och ställ formarna i kylen.

  4. Strö ett tunt lager råsocker över crema catalanan och bränn med en brännare tills sockret smält. Strö över ytterligare ett lager socker och bränn igen. ­Servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Christian Hellberg