Jordnötsnudlar med tofu och regnbågsgrönsaker
Jordnötsnudlar med tofu och regnbågsgrönsaker är en enkel variant av pad thai där tunna vermicellinudlar (av mungbönor) och tofu vänds ner i en god jordnötssås.
Ingredienser
-
150 g
glasnudlar
-
250 g
tofu
-
1 dl
cashewnötter
- eller jordnötter
-
2 krm
salt
-
2 msk
rapsolja
-
1
paprika
- röd
-
250 g
rödkål
-
1 dl
solrosskott
Jordnötssås
-
0,5
vitlöksklyfta
-
4 msk
jordnötssmör
-
3 msk
vatten
-
1 - 2 msk
tamari
- eller japansk soja
-
1 - 2 msk
lönnsirap
-
1 msk
sesamolja
-
1 msk
lime
- pressad
-
1 tsk
ingefära
- riven
-
2 krm
salt
Garnering
-
koriander
-
limeklyftor
Gör så här
-
Jordnötssås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienser och vispa slätt. Krydda med salt.
-
Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i nudlarna. Låt koka ca 3 min och sila sedan bort vattnet. Blanda nudlarna med hälften av jordnötssåsen tills de är helt täckta.
-
Pressa ut all vätska ur tofun med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Skär tofun i tärningar.
-
Grovhacka cashewnötterna och rosta dem med salt i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Ta upp nötterna på ett fat.
-
Stek tofun i olja i en stekpanna under omrörning 2–3 min. Blanda tofun med resten av jordnötssåsen. Vänd runt så att de blir helt täckta, låt dra när grönsakerna strimlas.
-
Skala och finstrimla morötterna. Kärna ur och strimla paprikan. Strimla rödkålen.
-
Fördela nudlarna i skålar och lägg på tofu och grönsaker i grupper. Toppa med de rostade nötterna och koriander och servera med limeklyftor att pressa över.