Jordgubbstartelett med vaniljglass

Recept på jordgubbstartelett med vaniljglass. Denna paj är så god så man vill helst slippa dela. Därför gör vi flera små minipajer så alla får var sin.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 150 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 - 2 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 300 g jordgubbar
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk vaniljsocker

Pensling

  • 1 ägg

Tillbehör

  • vaniljglass
  • kokoschips - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och ingefära för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Dela degen i 4–6 bitar. Kavla ut varje bit mellan två bakplåtspapper till en rundel, ca 12 cm i diameter.  Är degen för mjuk kan den läggas i kylen en stund. Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Blanda dem med socker, majsstärkelse och vaniljsocker.

  4. Lägg fyllningen mitt på degen men lämna en kant runtom på ca 3 cm. Vik upp kanten runt fyllningen. Pensla kanten med uppvispat ägg.

  5. Grädda tarteletterna mitt i ugnen 15–20 min tills degen är gyllenbrun. Täck pajerna med lite aluminiumfolie om degen börjar få för mycket färg.

  6. Servera tarteletterna ljumma eller kalla med vaniljglass och rostade kokoschips. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!