Jordgubbstårta med italiensk maräng

En jordgubbstårta med italiensk maräng som tar lite tid att göra, men som kan förberedas i god tid och stå klar i frysen.
Allt om Mat
Foto: Per-Magnus Persson

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 350 g jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde

Italiensk maräng

  • 3 dl strösocker - + 3 msk
  • 3 msk vatten
  • 5 äggvitor - stora

Garnering

  • 200 g jordgubbar
  • 25 g pistaschnötter

Gör så här

  1. Italiensk maräng: Koka 3 dl socker och vatten i en kastrull till 124°. Vispa under tiden äggvitor och 3 msk socker. Det ska bli bubbligt, förstadiet till marängsmet. Häll den heta lagen i smeten under vispning. Vispa till en tjock och blank smet. Fortsätt vispa tills smeten svalnat.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snoppa och mixa jordgubbarna i matberedare. Koka upp 1 dl av jordgubbsmoset i en kastrull. Ta upp och låt gelatinet smälta i moset. Vänd ner i resten av jordgubbsmoset.

  3. Vispa grädden. Vänd ner marängsmeten i jordgubbsmoset och slutligen den vispade grädden.

  4. Fördela smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Släta till ytan och ställ in i frysen. Frys tills den är helt genomfrusen, ca 8 timmar.

  5. Ta tårtan ur frysen 2 timmar före serveringen och ställ i kylen.

  6. Lossa tårtan från formen. Garnera med jordgubbar skurna i klyftor och hackade pistaschnötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!