Jordgubbstårta i flera lager

Recept på fantastiskt god jordgubbstårta. Det här blir en hög och fluffig tårta tack vare de 4 bottnarna. Har du inte två lika stora formar kan smeten delas upp och gräddas i två omgångar.
Elisabeth Johansson
Jordgubbstårta i flera lager.
Jordgubbstårta i flera lager. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Färskostmousse
:

  • 2 gelatinblad
  • 0,5 citron
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 250 g mascarponeost


Fyllning och garnering:

  • 1 dl jordgubbssylt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 l jordgubbar
  • 12 körsbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 min. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet. 

  2. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippta bakplåtspapper i botten. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20–25 min. Stick i kakorna med en provsticka och se att de är genomgräddade.  Gör ett stickprov och se om tårtbottnarna är färdiga. Låt bottnarna stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får svalna på galler. Lägg bottnarna i frysen ca 30 min. 

  3. Skär av den översta gräddade delen på kakorna så att de blir plana. Skär kakorna i två bottnar vardera.

  4. Färskostmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 

    5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt mascarponen och vispa luftigt. 

  5. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med lite av ostkrämen. Rör ner blandningen i resten av ostsmeten. Vänd i grädde och citronskal. Fyll en spritspåse med färskostmoussen.

  6. Diska ur en av formarna som kakorna gräddats i och lägg en av tårtbottnarna i botten. Bred ut jordgubbssylt på bottnen och spritsa över färskostmousse. Lägg på en ny tårtbotten och upprepa till den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 2 timmar. 

  7. Vispa grädden till garnering. Ta tårtan ur formen. Bred grädde över tårtan och garnera med jordgubbar och körsbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!