Jordgubbstårta i flera lager
Tid i ugn:
Tid i frys:
Tid i kyl:
Aktiv tid c:a 45 minuter
Recept på fantastiskt god jordgubbstårta. Det här blir en hög och fluffig tårta tack vare de 4 bottnarna. Har du inte två lika stora formar kan smeten delas upp och gräddas i två omgångar.
Ingredienser
-
6
ägg
-
3 dl
strösocker
-
2 dl
vetemjöl
-
1 dl
potatismjöl
-
1,5 tsk
bakpulver
Färskostmousse :
-
2
gelatinblad
-
0,5
citron
-
3 dl
vispgrädde
-
2
äggulor
-
0,5 dl
strösocker
-
250 g
mascarponeost
Fyllning och garnering:
-
1 dl
jordgubbssylt
-
4 dl
vispgrädde
-
0,5 l
jordgubbar
-
12
körsbär
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 min. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet.
-
Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippta bakplåtspapper i botten. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20–25 min. Stick i kakorna med en provsticka och se att de är genomgräddade. Gör ett stickprov och se om tårtbottnarna är färdiga. Låt bottnarna stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får svalna på galler. Lägg bottnarna i frysen ca 30 min.
-
Skär av den översta gräddade delen på kakorna så att de blir plana. Skär kakorna i två bottnar vardera.
-
Färskostmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca
5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt mascarponen och vispa luftigt.
-
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med lite av ostkrämen. Rör ner blandningen i resten av ostsmeten. Vänd i grädde och citronskal. Fyll en spritspåse med färskostmoussen.
-
Diska ur en av formarna som kakorna gräddats i och lägg en av tårtbottnarna i botten. Bred ut jordgubbssylt på bottnen och spritsa över färskostmousse. Lägg på en ny tårtbotten och upprepa till den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 2 timmar.
-
Vispa grädden till garnering. Ta tårtan ur formen. Bred grädde över tårtan och garnera med jordgubbar och körsbär.