Jordgubbssoda
Koktid: 15 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Jordgubbssoda svalkar när det är varmt ute. Jordgubbarna som blir kvar när drycken har silats är goda i filmjölken.
Ingredienser
-
650 g
jordgubbar
- (färska eller frysta)
-
1
citron
-
4 dl
strösocker
-
3,5 dl
vatten
-
1 tsk
citronsyra
Tillbehör
-
kolsyrat vatten
Gör så här
-
Snoppa jordgubbarna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet med potatisskalare. Halvera och pressa saften ur citronen.
-
Blanda jordgubbar, citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop ca 15 min. Mosa jordgubbarna mot kanten.
-
Ta kastrullen från värmen och blanda med citronsaft och citronsyra. Låt kallna.
-
Sila saften genom en finmaskig sil eller silduk. Fyll i väl rengjorda flaskor.
-
Blanda med kolsyrat vatten i isfyllt glas.