Jordgubbssoda

Jordgubbssoda svalkar när det är varmt ute. Jordgubbarna som blir kvar när drycken har silats är goda i filmjölken.

Tove Nilsson
Jordgubbssoda
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 650 g jordgubbar - (färska eller frysta)
  • 1 citron
  • 4 dl strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1 tsk citronsyra

Tillbehör

  • kolsyrat vatten

Gör så här

  1. Snoppa jordgubbarna. Skölj ­citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet med potatisskalare.  Halvera och pressa saften ur ­citronen.

  2. Blanda jordgubbar, citronskal, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop ca 15 min. Mosa jordgubbarna mot kanten.

  3. Ta kastrullen från värmen och blanda med citronsaft och citronsyra. Låt kallna.

  4. Sila saften genom en finmaskig sil eller silduk. Fyll i väl rengjorda flaskor.

  5. Blanda med kolsyrat vatten i isfyllt glas.

Vad tyckte du om receptet?