Jordgubbspaj med lemon curd-vaniljglass

Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.
Jennie Benjaminsson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten - –2 msk

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 200 g mandelmassa
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk Amaretto (mandellikör) - (mandellikör)
  • 2 ägg
  • 250 g jordgubbar

Glasyr

  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 msk vatten

Lemon curd-glass

  • 1 l vaniljglass
  • 2 dl lemon curd

Garnering

  • 250 g jordgubbar
  • 1 myntakvist
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg ­degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.

  2. Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.

  4. Fyllning: Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

  5. Snoppa och halvera  jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kallna.

  6. Glasyr: Värm marmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen ca 30 min.

  7. Glass: Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 min. Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.

  8. Garnering: Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och ­florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och ­florsocker. Servera glassen till pajen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!