Jordgubbslemonad med vanilj

Recept på hemgjord jordgubbslemonad. Se till att alltid ha en kanna av denna svalkande jordgubbslemonad i ditt kylskåp varma sommardagar.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g jordgubbar
  • 5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 - 4 citroner

Tillbehör

  • jordgubbar
  • citron - i skivor
  • is

Gör så här

  1. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en värmetålig skål. Häll vattnet i en kastrull tillsammans med sockret. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna. Lägg även ner stången i kastrullen.  Låt sjuda tills sockret har lösts upp.

  2. Häll sockerlagen över jordgubbarna och låt stå och dra ca 30 min.

  3. Ta bort vaniljstången och mosa lite försiktigt jordgubbarna mot skålens kanter. Sila saften genom en finmaskig sil och låt rinna av. Låt kallna. Pressa saften ur citronerna.

  4. Blanda jordgubbssaft och citronsaft och späd sedan med kallt vatten till önskad styrka. Servera med jordgubbar, citronskivor och rikligt med is. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!