Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Jordgubbskompott med rabarber och toscakrisp

Recept på jordgubbs- och rabarberkompott med gräddyoghurt. Kompotten är frisk och söt på samma gång. Spröda toscaflarn med en smak av lätt rostad mandel är perfekt till. I Frankrike serveras ofta vispad crème fraiche till frukt- och bärdesserter. Här blandas vispad grädde med frisk yoghurt och får en liknande smak av fluffig syrlig grädde. 

Jordgubbskompott med rabarber och toscakrisp
Jordgubbskompott med rabarber och toscakrisp
Jordgubbskompott med rabarber och toscakrisp
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 g jordgubbar
  • 200 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk vaniljsocker - äkta

Toscakrisp

  • 50 g smör
  • 50 g flagad mandel
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Toscakrisp: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Rör i mandel, socker, mjölk och mjöl. Sjud under omrörning i 1–2 min. 

  2. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8–10 min, passa noga mot slutet, det kan lätt brännas. För att den ska bli riktigt krispig ska den få fin ljus brun färg i mitten och bli mörkare ut mot kanten. Låt kallna.

  3. Ansa och skiva rabarbern. Snoppa och -skiva och jordgubbarna. Blanda rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull. Koka upp och sjud kompotten i ca 3 min. Låt kallna.

  4. Vispa grädden och vänd ner yoghurt, honung och vaniljsocker.

  5. Krossa toscakrispet lätt. Servera kompotten sval eller kall med gräddyoghurt och krossat krisp.

Vad tyckte du om receptet?