Jordgubbskakor
I ugn: 18 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Jordgubbskakor är mördegskakor med jordgubbssylt! All sylt går inte åt. Spara den och njut av den i morgonyoghurten, till pannkakorna eller till en lagrad ost.
Ingredienser
-
250 g
jordgubbar
- (frysta eller färska)
-
2 dl
strösocker
- + 1 dl
-
4,5 dl
vetemjöl
- (270 g)
-
200 g
smör
-
1 tsk
vaniljsocker
Garnering
-
1 dl
pärlsocker
Gör så här
-
Koka ihop jordgubbar och 2 dl socker på medelvärme till en sylt, ca 15 min. Låt sylten kallna.
-
Blanda snabbt ihop mjöl, 1 dl socker, smör och vaniljsocker i matberedare. Dela degen i två delar och rulla dem till rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla rullarna i pärlsocker och lägg dem i plastpåsar. Låt vila i kylen ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck små gropar i skivorna och fyll med sylt.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen 16–18 min. Låt svalna på plåten och sedan kallna på galler.