Jordgubbsflarn

Recept på jordgubbsflarn. Kan serveras som hel tårta eller i bitar som bakelser.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk - 3 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Flarn

  • 1 rulle smördeg - kyld rektangulär, 250 g
  • 2 msk strösocker

Till garnering

  • 500 g jordgubbar
  • florsocker
  • 1 lime - rivet skal
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp och låt stå 15 minuter, så att gräddmjölken drar till sig vaniljsmaken. Ta upp vaniljstången.

  2. Vispa samman äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt gräddmjölken och sjud krämen på svag värme under vispning tills såsen tjocknar. Låt krämen kallna i kallt vattenbad.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt med ett bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Strö strösocker över smördegen och grädda i mitten av ugnen, cirka 15 minuter. Låt kallna.

  4. Bred ut vaniljkrämen på flarnet. Skölj och ta bort blomfästet på jordgubbarna. Snitta dem och lägg på flarnet. Sikta över florsocker och riv över limezest. Garnera med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök