Jordgubbscheesecake-pizza med smulpaj

Recept på jordgubbspizza med smulpaj. En ljuvlig sommardröm! Servera gärna med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Elisabeth Johansson
Jordgubbscheesecake-pizza med smulpaj
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl durumvete
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)

Fyllning

  • 300 g naturell färskost
  • 4 msk florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor

Smuldeg

  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Topping

  • 1 l jordgubbar
  • 1 citron
  • 2 msk honung - flytande

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en matberedare. Arbeta degen 7–8 min. Lägg den i en plastlåda med lock eller i en plastpåse. Knyt ihop påsen men lämna lite luft så att degen får plats att expandera. Lägg in degen i kylen ca 12 timmar.

  2. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.

  3. Smuldeg: Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig deg.

  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i två bitar. Kavla eller tryck ut bitarna till rundlar, ca 5 mm tjocka. Lägg dem på en mjölad plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa eller bred på fyllningen.

  5. Snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Fördela skivorna över pizzorna. Strö över smuldegen. Grädda pizzorna mitt i ugnen tills det fått fin färg 6–7 min.

  6. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Ringla honung på pizzorna och strö över citronskal. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. 

Vad tyckte du om receptet?