Jordgubbscheesecake- pannacotta med flädermarinerade jordgubbar

Jordgubbscheesecakepannacotta med flädermarinerade jordgubbar innehåller flera lager av olika varianter av jordgubbar. Enkel att göra men det tar lite tid, väl värt det.

Elisabeth Johansson
Jordgubbscheesecake- pannacotta med flädermarinerade jordgubbar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 250 g digestivekex
  • 2 tsk vaniljsocker

Jordgubbscheesecakepannacotta

  • 300 g jordgubbar
  • 2 lime
  • 4 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 250 g färskost - naturell

Jordgubbsgelé

  • 4 gelatinblad
  • 200 g jordgubbar
  • 4 dl jordgubbssaft - utspädd

Flädermarinerade jordgubbar

  • 500 g jordgubbar
  • citron
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl flädersaft - konc

Gör så här

  1. Smält smöret. Mixa kexen i matberedare. Tillsätt smör och vaniljsocker och mixa ihop. Fördela smulorna i botten på portionsglas. Platta till bottnarna och ställ glasen i kylen.

  2. Pannacotta: Snoppa jordgubbarna och mixa dem med mixerstav. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från plattan.

  3. Lyft upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om och låt svalna. Blanda ner jordgubbspuré, limeskal, limesaft och färskost. Häll blandningen i glasen. Om du vill ha sneda kanter kan glasen lutas i en tom äggkartong innan smeten hälls i. Låt stå i kylen 2–3 timmar.

  4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Snoppa och skiva jordgubbarna. Koka upp saften. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt svalna.

  5. Lägg jordgubbarna i glasen och häll på gelén. Ställ i kylen 2–3 timmar.

  6. Marinerade jordgubbar: Snoppa och skiva jordgubbarna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Blanda citronskal, citronsaft, vatten och flädersaft. Lägg i jordgubbarna.

  7. Lägg jordgubbarna i glasen precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?