Jordgubbsbakelser med punschgrädde

Recept på lättbakade och festliga jordgubbsbakelser. Bakelserna blir härligt sega och har kraftig mandelsmak förstärkt med bittermandel.

Jordgubbsbakelser med punschgrädde
Jordgubbsbakelser med grädde Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 4 bittermandlar
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk punsch
  • 1 l jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Mal även bittermandeln.

  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mandel, socker, sirap, ägg, mjölet, blandat med bakpulver, och salt. Rör till en jämn smet.

  3. Fördela smeten i 10 hål i en smord muffinspanna. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut och tryck till kakorna i mitten så att det bildas en fördjupning. Låt kakorna svalna innan de lossas från formen och får kallna på galler.

  4. Fyllning: Vispa grädden med punschen. Snoppa och halvera hälften av jordgubbarna. Spritsa eller klicka grädden i formarna och toppa med halverade jordgubbar. Servera med resterande jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?