Jordgubbs- och sockerkakstårta med vitchokladkräm

Underbart god och vacker tårta. Varför inte bjuda på denna till midsommar? Den som vill kan göra en tårtbotten och en halv sats av krämen för en mindre tårta. 250 g jordgubbar blir lagom till garnering.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith
Foto: Eva Hildén Smith

Tårtbotten (1)

  • 75 g smör - kylskåpskallt
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 msk apelsinsaft - färskpressad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Kräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad - vitchoklad, hackad
  • 3 dl cream cheese - till exempel Philadelphia
  • 2 dl mascarpone

Till garnering

  • 2 askar jordgubbar - ca 500 g
  • myntakvistar
  • florsocker

Gör så här

  1. Gör två tårtbottnar: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Mät upp tärnat smör och sockret i en bunke och vispa vitt och poröst med elvisp. Vispa i ägget. Tillsätt saften och vispa ihop. Vispa i mjölet blandat med bakpulvret.

  3. Bred ut smeten i en släpplättform med bakplåtspapper, cirka 20 cm i diameter.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter, känn med provsticka.

  5. Kräm: Vispa 2 dl av grädden i en bunke. Värm upp resten av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt svalna i cirka 5 minuter.

  6. Vispa ihop cream cheese och mascarpone i en stor bunke, använd elvisp. Häll i chokladen och vispa ihop. Vänd ner grädden för hand försiktigt med till exempel slickepott, så att allt blandas till en kräm.

  7. Toppa tårtbottnarna med krämen och bären, hela eller delade. Lägg ihop tårtbottnarna. Garnera med myntakvistar och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök