Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås

Jordgubbar och rabarber är en fin kombo och passar utmärkt i en paj. Servera med fin vaniljglass och salt kolasås.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 300 g jordgubbar
  • 300 g rabarber
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker

Salt kolasås

  • 0,5 burk karamelliserad kondenserad mjölk
  • 1,5 tsk flingsalt

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl, smör i bitar, florsocker och salt till smulor. Tillsätt äggula och vatten. Fortsätt mixa till det bildas en degboll. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Täck med plast och ställ i kylen 30 minuter. Spara resten av degen i en plastpåse i kylen. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda strax under mitten i ugnen, cirka 10 minuter.

  3. Fyllning: Ansa och skär jordgubbar och rabarber i bitar. Blanda med potatismjöl, vaniljpulver och strösocker i en bunke. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet. Smula resterande pajdeg över fyllningen. Grädda strax under mitten i ugnen, cirka 25 minuter. Sikta över florsocker vid serveringen.

  4. Kolasås: Varm karamelliserad mjölk i en kastrull under omrörning och tillsätt flingsaltet. Servera till pajen med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!