Jordärtskocksoppa med citron- och dragonbakad röding

Soppan går utmärkt att förbereda. Rödingen bakas strax före servering.
Allt om Mat
Jordärtskocksoppa  med citron- och  dragonbakad röding
Jordärtskocksoppa med citron- och dragonbakad röding Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 g jordärtskockor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vin - torrt vitt
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk kycklingfond - koncentrerad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Röding

  • 2 rödingfiléer - (à 160 g)
  • 1 msk dragonblad - hackad
  • 2 msk olivolja - + 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 citron - rivet skal och saft

Gör så här

  1. Röding: Sätt ugnen på 100°. Blanda  citronskal och citronsaft med dragon och 2 msk olivolja. Skär varje rödingfilé i 2 portionsbitar.

  2. Pensla en plåt med 1 msk olivolja. Lägg rödingen på plåten och pensla med lite av citron- och dragonmarinaden. Salta rödingen och ugnsbaka den mitt i ugnen ca 15 min. Dra bort skinnet och pensla filéerna med resten av marinaden.

  3. Soppa: Skala och skär lök och jordärtskockor i mindre bitar. Fräs dem i olivolja i en kastrull. Häll på vin, vatten och fond. Koka under lock ca 5 min.

  4. Tillsätt grädde och mjölk och koka ytterligare ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar.

  5. Fördela soppan i tallrikar och lägg i rödingfiléerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!