Jitterbuggare

Klassisk mördegskaka med maräng.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Mördeg

  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 - 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Mördeg: Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, strösocker och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret under fortsatt vispning. Vispa till en tjock och fluffig marängsmet.

  3. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock rektangel, ca 16 x 30 cm. Bred fyllningen på båda rektanglarna och rulla försiktigt ihop dem från långsidan som rulltårtor. Lägg längderna på en skärbräda i frysen i 30–60 min. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Ta ut rullarna och skär dem i skivor, 1 cm tjocka. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?