Jitterbuggare - recept

Som en dans! Jitterbuggare är snurriga kakor av mördeg och maräng.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Mördeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 äggula

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Mördeg: Lägg vetemjöl, strösocker, smör i bitar och äggula i skålen till matberedaren, med kniven monterad. Mixa snabbt ihop till en deg. Låt den vila inplastad i kylen.

  2. Maräng: Vispa äggvitorna i en ren bunke med ren visp till hårt skum, tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Marängen ska bli tjock och blank.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut mördegen från kylen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en kaka, cirka 16 × 30 cm. Fördela marängen på kakorna och rulla ihop från långsida, som till en rulltårta. Lägg upp rullen på en skärbräda och låt dem vila i kylen i 30 minuter.

  4. i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på bakgaller. Förvara kakorna i kakburkar med lock! Kakorna går bra att frysa.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök