Köttfärssås – bästa receptet på klassikern

Köttfärssås (eller bolognese som det också heter) är en riktig klassiker och en given middagsfavorit som alla älskar. Det underbara med köttfärssås är att alla har sitt eget recept och det finns nog ingen sås som är den andra lik. Det är enkelt och roligt att anpassa efter smak och tycke och gifter sig dessutom fint med spagetti. Tröttnar du på din egen köttfärssås, eller bara vill variera dig lite så kommer här ett recept från stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Jennie Walldén.
Tommy Myllymäki
Jennie Walldén
Köttfärssås – bästa receptet på klassikern
Foto: Mitt kök

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl rött vin - eller vatten
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan

Tillbehör

  • 3000 g spagetti
  • grönsallad

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Skala och finhacka lök och morot. Ansa och finhacka sellerin. Fräs lök, morot och selleri i olja i en gryta. Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladets sida. Ta bort skalet och finhacka vitlöken. Låt fräsa med grönsakerna ca 1 minut.

  3. Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Tillsätt vin eller vatten och låt koka upp. Häll över krossade tomater och tillsätt lagerblad, oregano och timjan. Låt puttra under lock ca 20 min, men gärna längre om du har tid. 

  5. Servera med spagetti och grönsallad. Garnera med basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs mer: Enkel kycklinggryta med curry

Läs också: 10 rätter som passar perfekt i matlådan