Järpar med bovete

Järpar med bovete och ajvarkräm. Kryddiga järpar och matigt fräs av bovete. Bovete finns i de flesta butiker och kokas på samma sätt som pasta.
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 dl persilja - strimlad
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl bovete - helt
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 paprika - röd
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 125 g gröna ärtor - frysta
  • 3 msk citronjuice - färskpressad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 dl turkisk yoghurt

Gör så här

  1. Blanda nötfärs, ägg, riven vitlök, spiskummin, koriander, sambal oelek, persilja och salt.

  2. Koka bovetet i saltat vatten 10 min. Häll av och skölj det i kallt vatten, låt rinna av.

  3. Forma färsen till avlånga bullar. Stek dem runt om i oljan på medelvärme ca 5 min.

  4. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och strimla löken.

  5. Fräs morötter, paprika och lök i oljan 1 min. Tillsätt ärterna och fräs ytterligare2 min. Tillsätt bovetet och fräs 3 min så att allt blir varmt.

  6. Smaka av bovetet med citronjuice, salt och peppar.

  7. Blanda ajvar relish och yoghurt. Servera paprikakrämen till järparna och bovetefräset.

  8. Här hittar du fler goda GI-recept på middagar som är både smala och mättande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!