Järpar med äpple och timjan

Välj ett syrligt äpple till dessa köttfärsjärpar och använd färsk timjan så blir denna rätt ett festligt inslag mitt i veckan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 9 potatisar
  • 2 purjolökar
  • 2,5 tsk salt
  • 500 g nötfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk timjan - färsk, hackad
  • 2 äpplen - små
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Ansa och skär purjolöken i bitar. Blanda den med potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min.

  2. Blanda färsen med 1/2 dl matlagningsgrädde, timjan och 1 tsk salt. Kärna ur äpplena. Skär ett äpple i 8 klyftor och det andra i tärningar. Dela färsen i 8 bitar. Forma färsen till järpar runt äppelklyftorna.

  3. Bryn järparna runt om i smör tills de får färg. Häll på 2 dl matlagningsgrädde. Strö över äppeltärningarna. Låt puttra under lock ca 5 min. Smaka av med 1/2 tsk salt.

  4. Servera med äppelsky och ugnsrostad potatis och purjo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!