Sugen på en genväg till Janssons frestelse? Testa Jansson på pommes frites:
Köttbullar
Julskinka
Gravad lax
Senapssill
Risgrynsgröt
Här hittar du recept på några av julens söta klassiker:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?
Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet.
Häll ansjovisspad, grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Krydda med salt. Lägg i potatisen och sjud utan lock under försiktig omrörning tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 min.
Skala och strimla löken. Fräs den i 50 g smör tills den mjuknat. Tillsätt farinsockret och låt det karamelliseras.
Varva potatisblandningen, lök och ansjovis i små gjutjärnspannor eller i en stor ugnssäker form. Strö över ströbrödet och toppa med 50 g smör. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
Sugen på en genväg till Janssons frestelse? Testa Jansson på pommes frites:
Här hittar du recept på några av julens söta klassiker: