Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Janssons frestelse – klassiskt recept

Klassiskt recept på krämig Janssons frestelse med ansjovis, potatis och grädde. Janssons frestelse är, tillsammans med köttbullar, julskinka och prinskorv, ett givet inslag på det svenska julbordet och tillagas enkelt i ugn. Resultatet blir en krämig rätt med fin sälta och frasig yta. Janssons kan lagas dagen innan servering. Det här receptet är skapat av stjärnkocken Christian Hellberg.
Christian Hellberg
Janssons frestelse – klassiskt recept
Janssons frestelse – klassiskt recept
Janssons frestelse – klassiskt recept
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis - mjölig
  • 2 burkar anjovisfiléer - (à 125 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 gula lökar
  • 100 g smör - (50 g + 50 g)
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet.

  3. Häll ansjovisspad, grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Krydda med salt. Lägg i potatisen och sjud utan lock under försiktig omrörning tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 min.

  4. Skala och strimla löken. Fräs den i 50 g smör tills den mjuknat. Tillsätt farinsockret och låt det karamelliseras.

  5. Varva potatisblandningen, lök och ansjovis i små gjutjärnspannor eller i en stor ugnssäker form. Strö över strö­brödet och toppa med 50 g smör. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på en genväg till Janssons frestelse? Testa Jansson på pommes frites:

Köttbullar

Julskinka

Gravad lax

Senapssill

Risgrynsgröt

Här hittar du recept på några av julens söta klassiker:

Recept på lussekatter 

Recept på pepparkaksdeg 

Recept på ljuvligt mjuk pepparkaka