Janssons frestelse

Janssons frestelse är en riktig klassiker. Sockret lyfter ansjovissmaken.
Christian Hellberg
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis - mjölig
  • 2 burkar anjovisfiléer - (à 125 g)
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 gula lökar
  • 100 g smör - (50 g + 50 g)
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet.

  2. Häll ansjovisspad, grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Krydda med salt. Lägg i potatisen och sjud utan lock under försiktig omrörning tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 min.

  3. Skala och strimla löken. Fräs den i 50 g smör tills den mjuknat. Tillsätt farinsockret och låt det karamelliseras.

  4. Varva potatis, lök och ansjovis i små gjutjärnspannor eller i en stor ugnssäker form. Strö över strö­brödet och toppa med 50 g smör. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till:

Wisby Julbrygd 6 % (11311) Sverige, 18:90 kr (33 cl).

Friskt och fräscht öl med aromatiska toner, citrusfrukter, bröd och en välgörande fräschör. Matchar rättens sälta på ett snyggt sätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!