Janssons frestelse - recept som går snabbt att laga

För att snabba på tidsåtgången används en mandolin med strimmelfunktion. Gräddmjölken kokas upp separat i en kastrull under tiden potatisen strimlas, då går det fortare i ugnen!
Petra Lindstrand
Janssons frestelse - recept som går snabbt att laga
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg potatis - fast
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk ansjovisfiléer - (125 g)
  • 1 gul lök - stor
  • 1 dl ströbröd - panko eller vanligt ströbröd
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp grädde, mjölk, salt, peppar och 1 msk ansjovisspad i en kastrull.

  2. Skala och strimla potatisen, använd gärna mandolin med strimmelfunktion. Skala och finskiva löken. Strimla ansjovisen.

  3. Varva potatis, ansjovis och lök i en smord ugnssäker form, gärna en lite större form så förkortas tiden i ugnen.

  4. Häll över den heta gräddblandningen. Strö över ströbröd och hyvla över smör.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg.

Vad tyckte du om receptet?