Janssons frestelse med dill
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Janssons frestelse med dill är ett måste för många på julbordet. Välj en mjölig potatisort så blir frestelsen bäst.
Ingredienser
-
800 g
potatis
-
1
gul lök
-
1 msk
smör
-
4 dl
vispgrädde
-
2 dl
mjölk
-
1 burk
anjovisfiléer
- (125 g)
-
0,5 dl
dill
- hackad
-
0,5 tsk
salt
-
2 msk
ströbröd
Gör så här
-
Skala potatisen och skär den i strimlor. Skala och skiva löken. Stek löken i smör i en stor stekpanna tills den fått fin färg. Blanda ner potatisen i stekpannan och häll över grädde och mjölk.
-
Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Häll spadet i pannan och låt sjuda ca 10 min.
-
Grovhacka ansjovisen och blanda ner den och dillen i stekpannan. Krydda med salt. Fördela frestelsen i ugnssäkra portionsformar och strö över ströbröd.
-
Sätt ugnen på 225°. Gratinera frestelserna mitt i ugnen tills de fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 min.