Janssons frestelse med dill

Janssons frestelse med dill är ett måste för många på julbordet. Välj en mjölig potatisort så blir frestelsen bäst.

Janssons frestelse med dill
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 burk anjovisfiléer - (125 g)
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i strimlor. Skala och skiva löken. Stek löken i smör i en stor stekpanna tills den fått fin färg. Blanda ner potatisen i stekpannan och häll över grädde och mjölk.

  2. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Häll spadet i pannan och låt sjuda ca 10 min.

  3. Grovhacka ansjovisen och blanda ner den och dillen i stekpannan. Krydda med salt. Fördela frestelsen i ugnssäkra portionsformar och strö över ströbröd.

  4. Sätt ugnen på 225°. Gratinera frestelserna mitt i ugnen tills de fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 min.

Vad tyckte du om receptet?