Janssons frestelse i portionsform

Recept på mini-Janssons. Perfekt att laga till julbordet.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 8 - 10 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 3 msk rapsolja - + olja till formarna
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ansjovisspad - ca
  • svartpeppar - nymalen
  • 1 burk ansjovisfiléer - 55 g
  • smör - till formarna
  • 1 msk ströbröd
  • dill - hackad

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Skala och skiva löken.

  2. Sätt ugnen på grill 200 grader.

  3. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna, ca 5 minuter och ta upp den på en tallrik. Lägg potatisen och häll i resten av oljan i stekpannan. Fräs potatisen ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt grädden och sjud upp under omrör­ning. Sjud sedan tills potatisen är mjuk och får krämig konsistens. Smaka av med ansjovisspad och peppar.

  4. Varva potatisen, stekt lök och ansjovisfiléerna delade i mindre bitar i 6-8 smorda ugnsfasta formar. Sikta över ströbröd. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 minuter, passa noga så att frestelserna inte bränns vid. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök