Gammeldags Janssons frestelse

Traditionellt och gammeldags recept Janssons frestelse. Tillsätt en skvätt grädde om du värmer upp den i efterhand.
Christian Fredriksson
Foto: Ulrika Pousette

Janssons frestelse

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar anjovisfiléer - (à 125 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Skala löken och skär den i tunna skivor. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet.

  3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis.

  4. Häll på grädde och ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på smörklickar.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!