Gammeldags Janssons frestelse

Traditionellt och gammeldags recept Janssons frestelse. Tillsätt en skvätt grädde om du värmer upp den i efterhand.

Christian Fredriksson
Gammeldags Janssons frestelse
Foto: Ulrika Pousette

Janssons frestelse

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 burkar anjovisfiléer - (à 125 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skala och skär potatisen i tunna strimlor. Skala löken och skär den i tunna skivor. Låt ansjovisen rinna av, men spara spadet.

  3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis.

  4. Häll på grädde och ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg på smörklickar.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.

Vad tyckte du om receptet?